Omtzigt, Vlieger en Verbrugge over het Nederlands op universiteiten

Pieter Omtzigt, Welmoed Vlieger en Ad Verbrugge schreven een opinieartikel in EWMagazine over het Nederlands op universiteiten. Ze pleiten voor het opnieuw invoeren van het Nederlands als voertaal en het handhaven van de wetgeving.

“Het kabinet lijkt maar niet in staat om een knoop door te hakken inzake de verengelsing van het Nederlands hoger onderwijs. Hoewel de Kamer zich in meerderheid heeft uitgesproken voor het formuleren van heldere eisen op basis van de huidige Taalwet – waarin Nederlands in principe de standaardtaal is voor het hoger onderwijs – lijkt de politiek zich met de kwestie niet goed raad te weten.”

“Verder zijn internationalisering en de verengelsing van het eigen academisch onderwijs twee heel verschillende dingen. De Nederlandse academische wereld heeft een lange traditie van internationale samenwerking en uitwisseling van kennis. Ook zonder Engelstalig academisch onderwijs hadden we de gehele twintigste eeuw door allerlei Nobelprijs-winnaars. En wat die international classroom betreft: nog helemaal los van de vraag hoe de massificatie van het onderwijs zich precies verhoudt tot een dergelijk ambitie, lijken andersoortige ontmoetingen op dit moment minstens zo belangrijk, bijvoorbeeld tussen jongeren van het platteland en jongeren uit de randstad, tussen salafisten en atheïsten of tussen woke-extremisten en conservatieven. Het gesprek tussen deze groepen is hoogstnoodzakelijk, ook zij hebben elkaar momenteel een boel te leren.”, aldus Omtzigt, Vlieger en Verbrugge in EWMagazine.

Vandaag vindt er een debat plaats in de Tweede Kamer over de verengelsing van het onderwijs. Dat debat is vanaf 15:00 te volgen via deze livestream.

Tevens ging Ad Verbrugge bij De Nieuwe Wereld in gesprek met Rogier van Bemmel over het Nederlandse onderwijsgebouw. Bekijk het gesprek hier.

Geplaatst in Ad Verbrugge, Centrum Èthos: Actuele Reflecties.