Gemist? Terugkijken of terugluisteren

Nieuw programma ‘Onderstromen’ van Ad Verbrugge

Human | Ad Verbrugge | 8 november | De komende weken is het nieuwe programma van Ad Verbrugge, Onderstromen, te zien bij de Human op NPO2. Verbrugge gaat op reis, op zoek naar wijsheid. Niet bij filosofen of wetenschappers, maar in het alledaagse leven. Verbrugge trekt langs verschillende kustplaatsen om de inwoners te spreken over de levensvragen waar zij mee geconfronteerd worden. Het programma volgt de thema’s uit de verhalen uit de Odyssee, zoals het vechten, de roes en het groepsgevoel. 

De eerste aflevering ‘Vechtlust’ is hier te bekijken. Komende dinsdag om 22.55 uur is de tweede aflevering te zien op Nederland 2.

Haroon Sheikh over tradities in de moderne samenleving

Vrij Nederland | Haroon Sheikh | 25 september | Modernisering en eeuwenoude tradities lijken vaak met elkaar op gespannen voet te staan. Maar die tegenstelling is schijn, zo beargumenteert Haroon Sheikh in een videocolumn voor Vrij Nederland. De uitdaging is juist om traditionele praktijken en moderne samenlevingen met elkaar te combineren.

"Waar het om gaat zijn de mengvormen. Islamitische feministen, christelijke ondernemers, Chinese humanisten en Hindoe science-fiction. [..] Zo vinden samenlevingen ankers in een snel veranderende wereld. Hun eigen ankers." 

Bijdrage Ad Verbrugge aan aflevering Zembla over Tinder

Zembla | Ad Verbrugge | 4 juni | Ad Verbrugge heeft een bijdrage geleverd aan de laatste aflevering van het programma Zembla. In de uitzending wordt door zowel gebruikers als deskundigen de invloed van de app Tinder op het moderne liefdesleven onderzocht. Verbrugge: “Eén van de effecten van Tinder zou kunnen zijn dat je heel erg op je eigen behoeften gericht raakt. Je eigen behoefte, je eigen bevrediging staat centraal, en vervolgens zoek je naar een ander die dat zo snel mogelijk kan inlossen. En dat betekent dat op het moment dat je dat niet krijgt, je overgaat naar de volgende.”

Bekijk de hele aflevering Love me Tinder hier terug.

Kabinet ontvangt bundel ‘Waartoe is Nederland op aarde?’ tijdens bijzondere bijeenkomst

Afgelopen dinsdag werd in Het Mauritshuis de tweede druk van de bundel Waartoe is Nederland op aarde? aangeboden aan het kabinet. De auteurs, kamerleden, studenten en andere betrokkenen waren getuige van een inspirerende bijeenkomst waar onder andere vicepremier Carola Schouten en SCP directeur prof. dr. Kim Putters het woord namen. De stukken uit de bundel, zo vertelden zij, bieden zowel burgers als bestuurders en politici handvaten om na te denken over de rol van Nederland in een steeds verder globaliserende wereld.

In een uitvoerige reflectie ging prof. dr. Putters in op de ideeën die in Waartoe is Nederland op aarde? naar voren komen. Hij bouwde zijn verhaal op rondom de in de bundel geformuleerde kernkwaliteiten van Nederland: gelijkwaardigheid, veiligheid, stoffelijkheid, vrijheid, eerlijkheid en zorgzaamheid. Deze kwaliteiten zijn de vrucht van de diverse essays die in het werk zijn opgenomen, en kunnen gezien worden als een poging een constructieve bijdrage te leveren aan een begrip van de Nederlandse identiteit. Prof. dr. Putters pakte de begrippen op, en verbond deze aan verschillende onderzoeken die het Sociaal en Cultureel Planbureau de afgelopen jaren heeft uigevoerd. Dat leidde tot een genuanceerd en betrokken betoog.

Vervolgens namen twee studenten van de masteropleiding Filosofie van Cultuur en Bestuur het woord. Zij hadden de mogelijkheid kort hun gedachten over Waartoe is Nederland op aarde? onder woorden te brengen en een vraag te formuleren. Zij vertelden over hoe lastig een concept als nationale identiteit eigenlijk is, en vroegen naar de plek waar deze identiteit(en) vorm moet(en) krijgen. Ten slotte mengde ook de zaal zich met enkele scherpe vragen in het gesprek.

Met het eerder dit jaar verschenen werk Waartoe is Nederland op aarde? levert Centrum Èthos een bijdrage aan het turbulente debat over de Nederlandse identiteit. Terwijl Europese integratie en globalisering plaatsvinden, komt er tegelijk een nieuwe aandacht voor het eigene van landen. Het boek beoogt in dit spanningsveld een grondig bereflecteerde positie in te nemen, voorbij de clichés. Auteurs zijn onder meer Ad Verbrugge, Haroon Sheikh, Govert Buijs, Jelle van Baardewijk, Heidi de Mare, Steven de Waal, terwijl er commentaren zijn opgenomen van deskundigen op diverse maatschappelijke terreinen zoals Halleh Gorashi, Monique Kremer, Corien Prins, Louise Gunning en Marjan Minnesma.

Klik hier voor meer informatie over het boek.

Processed with VSCO with c1 preset
Processed with VSCO with c1 preset
Processed with VSCO with c1 preset
Processed with VSCO with c1 preset
Processed with VSCO with c1 preset
Processed with VSCO with c1 preset
Processed with VSCO with c1 preset
Processed with VSCO with c1 preset
Processed with VSCO with c1 preset
Processed with VSCO with c1 preset
Processed with VSCO with c1 preset

Ad Verbrugge bij Nieuwsuur

Nieuwsuur | Ad Verbrugge | 18 mei | Ad Verbrugge was op donderdag 17 mei te gast in Nieuwsuur. In het programma geeft hij uitleg over het feit dat Beter Onderwijs Nederland (BON), de vereniging waarvan Verbrugge voorzitter is, twee Nederlandse universiteiten en de onderwijsinspectie voor de rechter daagt. Aan de Universiteit Twente en Maastricht University wordt volgens BON namelijk zonder opgave van reden het Engels als voertaal gebruikt. Dat is tegen de wet. Een instituut als de universiteit heeft de maatschappelijke taak om de Nederlandse taal te cultiveren. De onderwijsinspectie wordt aangeklaagd omdat zij hier onvoldoende tegen optreedt.

“De wet op het hoger onderwijs schrijft voor dat onderwijsinstellingen de uitdrukkingsvaardigheid in het Nederlands bij Nederlandstalige studenten moet bevorderen”, zo stelt Ad Verbrugge. “Dit doe je niet als je de opleiding in het Engels aanbiedt”. Dat alleen de universiteiten van Twente en Maastricht voor de rechter komen, is omdat daar de verengelsing het sterkst aanwezig. “Maar het speelt overal. Als de rechter ons in het gelijk stelt, zal de uitspraak ook gevolgen hebben voor andere universiteiten.”

Het debat over de verengelsing van het hoger onderwijs speelt al een aantal jaren. Lees hier alle berichten terug. De uitzending van Nieuwsuur waarin Ad Verbrugge te gast is, is hier te vinden.

Ad Verbrugge te gast in Kwartslag

Human | 10 november | Ad Verbrugge | Afgelopen weekend was Ad Verbrugge te gast in het tv-programma Kwartslag. Hierin sprak hij over de schaduwzijden van het vrijheidsbegrip zoals dat in de jaren ’60 opkwam en de manier waarop Hegels ideeën ons vandaag de dag een breder perspectief kunnen bieden. “Zelfs het kopen van een treinkaartje kon ik door Hegel begrijpen als het verwerkelijken van de vrijheid. Vanaf dat moment koop ik nooit meer op dezelfde manier een treinkaartje.” Bekijk de aflevering hier terug.

 

Haroon Sheikh bij Brainwash Zomerradio (Radio 1)

Radio 1 | 2 augustus 2017 | Haroon Sheikh | Afgelopen woensdag was Haroon Sheikh hoofdgast bij Brainwash Zomerradio. “De grenzen van de geopolitieke wereldorde zijn aan het verschuiven, volgens filosoof, politicoloog en bestuurskundige Haroon Sheikh (1980). De westenwind die over de wereld waait, draait naar het oosten. In zijn boek De Opkomst van het Oosten – Eurazië en de Nieuwe Wereldorde (2016) laat hij zien hoe het Atlantische tijdperk ten einde komt . In een ingrijpend veranderende wereld zullen wij onszelf opnieuw moeten uitvinden.” U kunt de uitzending hier terugluisteren.

Kijken 2 juli: Haroon Sheikh over Friedrich Nietzsche bij ‘Kwartslag’ (NPO2)

HUMAN | 2 juli 2017 | Haroon Sheikh | Aanstaande zondag 2 juli wordt op NPO2 de door omroep Human ontwikkelde serie ‘Kwartslag’ uitgezonden, met in deze aflevering Haroon Sheikh over de invloed die Friedrich Nietzsche op zijn leven heeft gehad.

“Te snel tot een oordeel komen – kan een filosoof je dat afleren?

Volg je het juiste pad in het leven? En is het pad dat je volgt ook daadwerkelijk je eigen keuze, of wordt die beinvloed door de buitenwereld? Oftewel, hoe weet je of je het goede pad hebt gekozen?

Filosoof en onderzoeker Haroon Sheikh groeide op tussen de Nederlandse, Pakistaanse en Surinaamse wereld en werd mede daardoor geconfronteerd met heel veel verschillende paden die hem allemaal aanspraken. Hij zet uiteen hoe Nietzsche hem behulpzaam is bij het beantwoorden van bovenstaande vragen die hem al van jongs af aan hebben beziggehouden.

Kwartslag is een samenwerking van Human en The School of Life”

U kunt de aflevering nadat deze is uitgezonden hier terugkijken.

Verbrugge en Van Baardewijk bij BNR over nieuwe boek ‘Onderwijs in tijden van Digitalisering’

BNR Nieuwsradio | 24 mei 2017 | Ad Verbrugge, Jelle van Baardewijk |  Onlangs waren Ad Verbrugge en Jelle van Baardewijk te gast bij BNR Nieuwradio voor een interview over hun nieuwe boek Onderwijs in tijden van Digitalisering. U kunt het gesprek hier terugluisteren. Het interview met Verbrugge en Van Baardewijk start vanaf 1:09:10 en in de podcast-opname.

KennisCafé met Govert Buijs

KennisCafé / Moral Markets | 15 mei 2017 | Govert Buijs | “Het belang van morele deugden voor het goed functioneren van de markt is een belangrijk aandachtspunt in het onderzoeksproject over goede markten van prof. Govert Buijs en collega’s. Narcisisme is wellicht bij uitstek het gebrek aan een aantal belangrijke deugden. In dit KennisCafé over narcisme – een co-productie van De Volkskrant, KNAW, NEMO Science Museum en De Balie – praat Buijs over narcisisme bij CEOs in het bedrijfsleven. Hij verwijst daarbij uitgebreid naar onderzoek dat Antoinette Rijsenbilt, een van de leden van het goede markten onderzoeksteam, heeft uitgevoerd.”

 

‘Waar goede markten goed voor zijn’

Moral Markets | 11 april 2017 | Govert Buijs | Op 11 april vond het symposium Van ‘Ratrace’ naar ‘Relaties’: Markten in diensten van mensen plaats.

“Economische groei en vrije marktwerking lijken soms een doel op zich te zijn geworden. Menselijk welzijn is vaak ondergeschikt aan het behalen van rendement. Kan een morele heroriëntatie dit veranderen? Kunnen persoonlijke deugden zoals eerlijkheid en dienstbaarheid er voor zorgen dat markten in dienst komen te staan van mensen? Dat is het onderwerp van een nieuw onderzoeksproject over ‘moraliteit en markten’ dat op dinsdag 11 april officieel van start ging met een symposium.”

 

 

Deugden, moraal en de markt: Een filosofisch ‘kwintet’

Moral Markets | 11 april 2017 | Fieke van der Lecq, Jeroen Smit, Nout Wellink, Jaap Winter, o.l.v. Clairy Polak, met medewerking van Ad Verbrugge |

Voor de Ommekeer | Populisme en Nederland na de verkiezingen

Freedomlab Campus | 19 maart 2017  | Paul Scheffer, Ad Verbrugge, Paul van Liempt, Jacqueline Zuidweg, Syp Wynia | Zowel in Amerika als Europa is sprake van een afkalving van de middenklasse, een groeiende kloof tussen arm en rijk en een opkomst van het populisme. Hoe ziet het Nederland van na de verkiezingen er uit en hoe gaan we hier mee om? Terugluisteren.

Voor de Ommekeer | The end of the world as we know it

Freedomlab Campus | 5 februari 2017 | Ad Verbrugge, Marlies Dekkers, Rob de Wijk, Harald Benink, Eelco Dubbeling, Paul van Liempt | De eerste bijeenkomst van het platform Voor de Ommekeer, onder leiding van initiatiefnemers Paul van Liempt en Ad Verbrugge. Deze middag gaan zij met vier gasten in gesprek over de huidige maatschappelijke, financieel-economische en geopolitieke uitdagingen, hoe we daar het beste op in kunnen spelen en welke rol technologie daarin kan hebben.

‘De koers van Amerika’ – Haroon Sheikh

Human Denkt | 1 februari 2016 | Haroon Sheikh | “Amerika heeft een nieuwe president. In de waan van de dag zijn we geobsedeerd door Trump’s persoonlijkheid. Maar als we de koers van een land écht willen begrijpen, dan moeten we kijken naar zijn geografie en geschiedenis. Met filosoof Haroon Sheikh.”

 

Market Transactions, Trust and Society: Govert Buijs

Moral Markets | 27 januari 2017 | Govert Buijs | “What does it take for a market to work well and contribute to human flourishing? How can trust in the financial sector be restored?

In this talk political philosopher Govert Buijs (Vrije Universiteit Amsterdam) argues that market actors – including banks – must be aware of and respect the ‘economic trinity’ of market transactions. Any transaction between two parties is a contract that tacitly presupposes two further contracts: a ’trust contract’ and a ‘societal contract.’ Based on this analysis, he presents a renewal agenda to restore trust in the financial sector.”

 

‘Waarom is geld steeds belangrijker geworden?’

Universiteit van Nederland | 30 november 2016 | Jelle van Baardewijk | Geld verhoogt je status, opent deuren en geeft je vrijheid. Toch? Jelle van Baardewijk (Vrije Universiteit) ontkent het belang van een gezonde bankrekening zeker niet. Wel doet hij een stapje terug en benadert het fenomeen ‘geld’ vanuit de filosofie. Want waarom is geld toch zo ontzettend belangrijk geworden? Het antwoord zit ‘m in onverwachte hoek: iets met een band plakken en vaker een rondje geven in de kroeg.

Brainwash Festival 2016 | Marlies Dekkers & Tinder Love

Brainwash Festival | 15 oktober 2016 | Ad Verbrugge, Marlies Dekkers, Gabriël van den Brink, Jelle van Baardewijk, Daan Borrel | Liefde, lichaam en de virtuele wereld: tinder love. Tinder, OkCupid, chatbots of de nieuwste virtual-reality ontmoetingen kunnen onze droompartner dichterbij halen dan ooit en zo onze diepste verlangens digitaal omtoveren in instant bevrediging. Wat gebeurt er met liefde in deze nieuwe omgeving en hoe verandert het de lichamelijke dimensie van menselijke relaties? Terugluisteren.

Brainwash Festival 2016 | Big data en veiligheid

Brainwash Festival | 15 oktober 2016 | Ad Verbrugge, Daan Borrel, Arief Ernst Hühn, Haroon Sheikh, Peter van Uhm | In het big data-tijdperk is het nodig om de waarborging van onze vrijheid opnieuw tegen het licht te houden. Onze persoonlijke gegevens worden steeds meer gedigitaliseerd, ons gedrag wordt steeds vaker geregistreerd en tegelijkertijd steken nieuwe vormen van misdaad de kop op, zoals het hacken van deze gevoelige informatie. Welke vorm van vrijheid kunnen wij nog claimen? Wat gebeurt er met onze privacy? Terugluisteren.

Brainwash festival 2016 | De komende crisis en daarna

Brainwash Festival | 15 oktober 2016 | Ad Verbrugge, Daan Borrel, Arnoud Boot, Govert Buijs, Nora Neuteboom | Op 29 oktober 1929 stortte de effectenbeurs van New York in elkaar en luidde daarmee een mondiale economische crisis in. We herleven dit moment in september 2008 wanneer een van de grootste banken in Amerika zijn faillissement bekend maakt. Na acht jaar matig herstel komt de vraag op of er niet alweer een volgende crisis aankomt. Kunnen we een volgende crisis wel aan? Welke ommekeer brengt het teweeg en hoe ziet ons economisch stelsel er daarna uit? Terugluisteren.

Onafhankelijkheid | Het Filosofisch Kwintet (seizoen 2016)

HUMANAd Verbrugge | Rechters, wetenschappers, journalisten, medici: door de eeuwen hebben zij een onafhankelijke positie toebedeeld gekregen. Maar hoe onafhankelijk zijn ze nog, nu de macht van het geld, van de publieke opinie in de sociale media en de macht van het fundamentalisme groeit? En stel dat de rechters, wetenschappers, journalisten en medici deze druk van buitenaf weten te weerstaan, hoe onafhankelijk zijn ze dan van binnen? Van hun eigen milieu en van hun eigen geloof en opvattingen? Een onderwerp dat dezer dagen onder de oppervlakte schuurt en bijt. Van laboratoria tot redactievloeren, van operatiekamers tot rechtszalen, van Cairo tot Keulen, van Brussel tot Beijing. Terugkijken.

Vitale Lokale Samenlevingen: Een mini-college door Gabriel van den Brink

Toff-e Producties / Vitale Lokale Samenlevingen | 10 juni 2016 | Gabriel van den Brink |

Haroon Sheikh in ‘Dus ik ben – Op weg naar flow’ (HUMAN)

HUMAN | 25 oktober 2015 | Haroon Sheikh | “Volgens filosoof en vechtsportkunstenaar Haroon Sheikh zijn we ons hele leven aan het trainen voor dingen die we belangrijk vinden. En dat is waardevol omdat we via training een andere, diepere beleving van de waarheid krijgen. En die diepere ervaring geeft ons toegang tot geluk. We kunnen er zelfs door in een euforische staat terechtkomen – de flow. Het gevoel van ‘in vorm zijn’.

Op Papendal, waar alles in het teken staat van training en de daarbij behorende discipline, praat Stine Jensen met sportfilosoof Ivo van Hilvoorde, oud-topvolleyballer Peter Blangé en auteur Tim van der Vliet. De laatste verloor al zijn geld op de beurs maar kwam er dankzij een strak regiem weer bovenop.
Wat levert een gedisciplineerd leven op? En wat is flow eigenlijk?” Terugkijken.

 

De duurzame mens | Het Filosofisch Kwintet (seizoen 2015)

HUMANAd Verbrugge | Welke waarden staan onder druk en verdienen het om behouden te worden voor een volgende generatie? En hoe ijken we die waarden opnieuw? Ook duurzaamheid en menselijke waarden zijn culturen-gerelateerde onderwerpen. In deze serie van Het Filosofisch Kwintet onderzoeken journalist Clairy Polak en filosoof Ad Verbrugge in vijf afleveringen het onderwerp de Duurzame Mens. Duurzaamheid niet in de zin van natuur en dieren, maar menselijke waarden die onder druk zijn komen te staan. Terugkijken.

Het Filosofisch Kwintet over Piketty

HUMAN | 1 november 2014 | “De aanleiding voor deze extra uitzending is het verschijnen van de Nederlandse editie van ‘Kapitaal in de 21ste eeuw’ van Thomas Piketty. Als de stelling van Piketty klopt dat ongelijkheid tussen arm en rijk toeneemt, dat inkomsten uit vermogen de inkomsten uit arbeid overvleugelen, is dat dan een probleem? En als het een probleem is: hoe lossen we dat op? En als zijn opvatting juist is dat de economie zich al decennialang ten onrechte als een exacte wetenschap heeft gedragen, die ook decennia lang ten onrechte de toenemende ongelijkheid van een rechtvaardiging heeft voorzien: wat is dan nog de waarde van economie als wetenschap?” Lees volledige omschrijving.

Emanuel Rutten bij Rotterdamse debatnacht: Bestaat God?

Rotterdamse debatnacht | 21 december 2013 | Emanuel Rutten |

 

Column Govert Buijs: Financiële Ethiek

Filosofie op de Zuidas | 28 februari 2013 |  Govert Buijs | In Filosofie op de Zuidas sprak Kees de Kort met Ad Verbrugge over de de schuldencrisis. De financiële autoriteiten hebben het publiek in de steek gelaten, aldus de BNR-commentator. Voor het gesprek sprak Govert Buijs in een column over financiële ethiek.