Volg het debat over verengelsing in het onderwijs

De Volkskrant | 28 juni 2017 | Felix Huygen | Beter Onderwijs Nederland is een petitie gestart tegen de taalverschraling door verengelsing in het hoger onderwijs. Felix Huygen schreef naar aanleiding hiervan een artikel in De Volkskrant: “Goed piano leren spelen is niet makkelijk. Pas na vele jaren zwoegen zal het lukken om de laatste pianosonate van Schubert ten gehore te brengen. Iets dergelijks geldt ook voor de mondelinge en schriftelijke beheersing van je moedertaal. Pas na duizenden uren van boeken en artikelen lezen, van gesprekken voeren en opstellen schrijven, slaag je er misschien in je met enige nuance uit te drukken en wat leesbaars op papier te zetten. En zelfs dat lukt vaak niet, getuige de grote moeite die studenten aan universiteiten en hogescholen hebben met het schrijven van een tekst in het Nederlands. Spelling, zinsbouw en tekststructurering vormen voor de meesten enorme struikelblokken.
Des te eigenaardiger is het dat het hoger onderwijs in hoog tempo aan het overschakelen is op het Engels als voertaal.” Lees het hele artikel. 

 


Dit artikel en de petitie van Beter Onderwijs Nederland hebben een debat ontketent over dit onderwerp. Volg de verschillende standpunten in onderstaande artikelen:

Anton van Hooff ‘Dat de taal het instrument bij uistek is voor denken, lijken universiteiten zijn vergeten‘, Trouw (12 maart 2018)

Maarten Huygen ‘Uhm… how do you say that in English?‘, NRC (20 oktober 2017)

Karen Maex ‘Wij kiezen voor Engels- én Nederlandstalig onderwijs’,  (6 oktober 2017)

Genootschap Onze Taal ‘Groningse Letterenfaculteit kiest voor tweetaligheid‘ (19 september 2017)

Anoushka Kloosterman ‘Geen Engelse bèta-bachelors‘, Leids Universitair weekblad Mare (14 september 2017)

Tan Tunali ”Het Engels is zo’n extraatje”, De Groene Amsterdammer (6 september 2017)

Rint Sybesma ‘Sodemieter toch (niet) op met je Nederlands!’, Volkskrant (4 september 2017)

David van Overbeek ‘Red het Nederlands als academisch vormende taal op universiteiten’, Trouw (3 augustus 2017)

Marc van Oostendorp ‘Niet minder maar meer Engels in het onderwijs’, NRC (5 juli 2017)

Martin Slagter ‘Filosoferen doe je in je moedertaal’, Volkskrant (5 juli 2017)

Geert Waling ‘Verengelsing universiteiten gevolge van platte geldzucht’, Elsevier (4 juli 2017)

Paul Kirschner ‘Over Nederlands Wetenschappelijk onderwijs in het Engels’, Blogcollectief Onderzoek Onderwijs (4 juli 2017)

Olga Lizzini,  ‘Academisch onderwijs kan niet zonder het Engels’, Volkskrant (3 juli 2017)

 
In het verleden verschenen vanuit Centrum Ethos de volgende relevante artikelen en werken:
Ad Verbrugge en Jelle van Baardewijk brachten onlangs het boek ‘Onderwijs in tijden van Digitalisering‘ uit dat tevens raakt aan deze problematiek. Reeds in 2015 voerde het Taalcollectief actie met Het Groot Manifest der Nederlandse Taal.In datzelfde jaar schreef Ad Verbrugge het artikel ‘Be proud, spreek Dutch’ in NRC Handelsblad ‘Nederlands in het hoger onderwijs – en geen globish’ (20 juni 2015, NRC Handelsblad).
 
Geplaatst in Ad Verbrugge, Jelle van Baardewijk en getagd met , , .