Emanuel Rutten in gesprek met David Boogerd

In episode 6 van De Ongelofelijke Podcast gaat David Boogerd met Emanuel Rutten in gesprek over zijn vondst en de uitwerkingen van zijn Godsargument. Tijdens dit gesprek beschrijft Rutten hoe de ‘redelijke’ natuurwetenschappen – die vaak ageren tegen het bestaan van God – niet altijd zo redelijk zijn als zij doen overkomen. Sterker nog, er zijn volgens Rutten argumenten te bedenken waarmee het bestaan van God op een redelijke wijze valt af te leiden. Met behulp van het rationele gereedschap van de natuurwetenschappen zijn in de loop der geschiedenis zelfs steeds scherpere rationele bewijzen voor het bestaan van God geformuleerd, aldus Rutten. Eén van de redelijke argumenten om tot het bestaan van God te komen is bijvoorbeeld het ‘fine-tuning’ argument; de kans dat alle materie in ons universum zich precies in deze vorm en op deze manier zou manifesteren,zodat er überhaupt leven mogelijk zou zijn, is vrijwel nihil. Zo lijkt zich in het debat omtrent het bestaan van God een merkwaardige ironie voor te doen: hoe sterker men in de wetenschap redelijke argumenten inzet om het bestaan van God te ontkennen, des te sterker wordt het redelijke gereedschap om het bestaan van God te beargumenteren.

De volledige podcast is hier te beluisteren.

Geplaatst in Emanuel Rutten.