Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit event is voorbij.

Conferentie ‘Op het Spel! Homo Ludens Revisited’

8 december 2022 - 9 december 2022

Waar is het spel gebleven in de moderne samenleving, dat was een centrale vraag van Huizinga in zijn boek Homo Ludens (1938). Deze vraag lijkt vandaag de dag niets aan actualiteit te hebben ingeboet: de politieke arena en gevirtualiseerde publieke ruimte zijn sterk gemoraliseerd en gepolariseerd geraakt. Ondertussen belanden steeds meer jongeren met een game-verslaving bij de psycholoog: ze blijken psychisch, fysiek en sociaal roofbouw op zichzelf te plegen. Tegelijkertijd zien we dat in het bedrijfsleven en op de beurs spelelementen in het werk worden ingebouwd teneinde werknemers productiever te maken of financieel rendement te maximaliseren.

Ondanks dergelijke vormen van ‘spelbederf’, hebben we nog steeds de neiging het belang van spelen voor de mens te benadrukken. De enorme opleving van de festivalcultuur in de afgelopen decennia bevestigt dat alleen maar: een cultuur zonder spelelementen lijkt kleurloos en saai te worden en zelfs ongezond voor ons geestelijk welzijn.

Huizinga zelf was bepaald niet optimistisch gestemd en waarschuwt ons al voor de teloorgang van het spel in de moderne samenleving. Daarbij gaat hij uit van een authentieke of oorspronkelijke idee van de mens als een ‘Homo Ludens’. Wat heeft zijn begrip van de spelende mens ons tegenwoordig te zeggen? Welke inspiratie kunnen we eraan ontlenen en welke blinde vlekken schuilen er ook in?

In deze manifestatie rond de Homo Ludens willen we met elkaar – dat wil zeggen sprekers en deelnemers – nadenken over zulke actuele vragen. Daarbij laten we ons natuurlijk inspireren door Huizinga’s tot de verbeelding sprekende werk, waarvan analyses nog steeds van een grote rijkdom getuigen. Tegelijkertijd willen we met jullie samen ook nieuwe wegen verkennen, in een kritische confrontatie met Huizinga.

Het programma bestaat uit een gevarieerde serie ‘spel-lezingen’ door sprekers uit verschillende wetenschappelijke disciplines en maatschappelijke geledingen. Daarbij is steeds ook ruimschoots tijd ingeruimd voor interactie: het is uitdrukkelijk de bedoeling dat er gedurende deze dagen een vruchtbare gedachtewisseling ontstaat tussen sprekers en deelnemers vanuit hun verschillende achtergronden en de bijbehorende vormen van kennis. Bovendien willen we het spelelement in al zijn gedaanten ook terug laten komen in de algehele inkleding van deze manifestatie en de onderdelen waaruit het programma is opgebouwd.

Na afloop van de manifestatie is er de mogelijkheid gezamenlijk de Huizingalezing bij te wonen in de Pieterskerk te Leiden door Gunay Uslu, staatssecretaris Cultuur en Media. Huizingalezing 2022 bijwonen?

Als tegemoetkoming in de kosten vragen we een bijdrage van € 85 p.p. voor eten en drinken gedurende de twee dagen (koffie, thee, 2 x lunch, 1 x diner).
Kun je alleen op donderdag komen? Dan is de bijdrage € 49 p.p. Kun je alleen op vrijdag komen? Dan is de bijdrage € 39 p.p  Koop je ticket via: https://ophetspel.eventgoose.com/

 

 

Gegevens

Begin:
8 december 2022
Einde:
9 december 2022
Evenement Categorie:
Website:
https://ophetspel.eventgoose.com/

Locatie

Scheltema
Marktsteeg 1
Leiden, Nederland
+ Google Maps