drs. R. Cuperus

René Cuperus is Senior Research Associate bij Instituut Clingendael, in het bijzonder verbonden aan het Clingendael China Center. Hij organiseerde samen met Alex Krijger & Partners de ‘China College Tour’, waarbij hij millennials samenbracht rond discussies over China op verschillende Nederlandse universiteiten. Zijn onderzoek, publicaties en advies zijn gericht op China-debatten en China-strategievorming in Europa en de VS.

Eerder was René Cuperus ’Scholar in Residence’ bij de Strategie-eenheid van het Nederlandse Ministerie van Buitenlandse Zaken, waar hij werkte aan Europese integratie, globalisering, "de Populist Backlash" en China-EU/VS-relaties.

Cuperus is ook Research Fellow aan het Duitsland Instituut van de Universiteit van Amsterdam en draagt ​​een blog bij aan Social Europe Journal, een E-journal gelinkt aan de London School of Economics (LSE). Hij publiceerde in verschillende internationale publicaties over Europese politiek en populisme. René Cuperus doceerde aan de Faculteit Sociale Wetenschappen van de Rijksuniversiteit Groningen (NL). Daarnaast gaf hij (gast)lezingen aan verschillende universiteiten in Duitsland, Spanje, UK, Chili, USA en België.

Momenteel is hij bestuurslid van de Nederlandse ‘Atlantische Commissie’ en bestuurslid en gids van ‘Nationaal Monument Kamp Amersfoort’, een voormalig nazi-concentratiekamp in Nederland.

René Cuperus studeerde politieke en culturele geschiedenis en culturele antropologie aan de universiteiten van Groningen en Lissabon. Hij was directeur Internationale Betrekkingen bij de Wiardi Beckman Foundation, denktank van de PvdA.