Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit event is voorbij.

Waarom de natuur van tegendelen houdt: Een taalmetafysische ontdekkingsreis voorbij de draken.

20 mei 2023 @ 19:00 - 23:30

Op zaterdag 20 mei geeft Emanuel Rutten op Wijsgerig Festival Drift een lezing genaamd ‘Waarom de natuur van tegendelen houdt: Een taalmetafysische ontdekkingsreis voorbij de draken’

In zijn traktaat Over de kosmos verklaart Aristoteles dat de natuur een voorliefde heeft voor tegendelen. Ook bijvoorbeeld Heraclitus, Epicurus, Cicero en Spinoza stellen dat alles in de wereld zijn tegendeel heeft. We komen inderdaad overal in de natuur opposities tegen. Zo is er geen licht zonder donker, geen warmte zonder koude, en geen liefde zonder haat. De lijst van opposities in de wereld lijkt wel haast eindeloos. Maar waarom is dit zo? Waarom houdt de natuur van tegendelen? Emanuel Rutten presenteert een taalmetafysisch argument voor de stelling dat er geen universele eigenschappen bestaan. Voor iedere eigenschap bestaat er in de wereld iets dat deze eigenschap niet bezit. Geen enkele uitspraak van de vorm ‘Alles is X’ is dus waar. Hieruit volgt dat de wereld radicaal pluriform is en precies daarom zien wij overal opposities. Zo beantwoordt Rutten de vraag waar de liefde van de natuur voor tegendelen vandaan komt.

Voor zijn argument, door hem het semantisch argument genoemd, combineert hij twee filosofische disciplines die elkaar gewoonlijk grotendeels ongemoeid laten, namelijk metafysica en taalfilosofie. Op het eerste gezicht lijkt Ruttens conclusie dat er geen universele eigenschappen bestaan niet opzienbarend. Hij zal echter betogen dat zijn argument verstrekkende gevolgen heeft omdat het een heuse theorie van alles lijkt te impliceren.

Gegevens

Datum:
20 mei 2023
Tijd:
19:00 - 23:30
Website:
https://www.festivaldrift.nl/

Locatie

Tolhuistuin Amsterdam